Kamomill

Kamomill från Vellinges ängar

Det finns fortfarande lite kamomill att plocka här i Småland. De växer dock gärna vägkanten och de ska man inte plocka. I Skåne hittade jag mer på åkrar och ängar i juni-juli. Då passade jag på att samla på mig för att ha till tinktur, te och även hårblekningsmedel.

Om du hittar kamomill kolla noga så att det verkligen är kamomill. Det finns en app som heter Flora Incognita och även böcker.

Man kan plocka kamomillen vilt längs med åkrar under försommaren. Den går bra att hänga upp på tork och använda som te. Jag brukar använda kamomillte mot ögoninflammation, vilket har varit väldigt effektivt. Då doppar jag en make-up pad i teet eller varm infusion, låter det svalna och tvättar ögat inifrån ögonvrån och ut. Kamomillte anses också vara lugnande och kan lämpligtvis drickas före läggdags. Man kan även använda dekokt på kamomill för att göra blont hår ljusare. Då kokar man blommorna i 20 min.

Extrakt från kamomill kan vara bra mot svårläkta sår, lindriga eksem, den har bakteriedödande effekter och kan vara verksamt mot svampinfektioner.

Gör örtte av blommorna, det verkar svettdrivande och lugnande vid feber, förkylning och nervös mage. Förr brukade man andas in den rogivande aromen som snus eller rökverk för att lindra astma och bota sömnlöshet. Teet motverkar också inflammationer och kan användas till sköljningar, omslag eller som gurgelmedel vid halsinfektioner. Det är även verksamt mot diarré, särskilt hos barn och som sittbad vid hemorrojder. Kamomill används invärtes vid kolik och katarr i magkanalen. Salva med kamomillextrakt kan strykas på sår och eksem.

Avkok på kamomill kan användas till ett väldoftande, rogivande bad. På skönhetssalonger serveras ofta kamomillte som avslappningsmedel för ansiktsmusklerna. Använd avkok till ögonbad eller ögonkompress mot svullnad och ringar under ögonen. Häll i badvattnet till hjälp för solbränd eller väderbiten hud.

Kamomillen har inflammationshämmande, kramplösande och bakteriedödande effekt. I det gamla Grekland rekommenderades kamomill mot feber och kvinnosjukdomar såsom mensvärk. Kamomill har använts som förlossningsbefrämjande medel och som medel vid blåskatarr, väderspänning och leversjukdomar. Kamomillolja har använts till munsköljning vid tandköttsinflammation. På 1500-talet ansågs kamomill vara den mest användbara läkeörten över huvud taget, och den nyttjades mot nästan alla besvär.

Växtens namn  Matricaria kommer av latinets matrix, som betyder livmoder.

Föregående
Föregående

Nypon

Nästa
Nästa

Timjan