Nypon

Nypon vid Grägarp

Idag har vi passat på att plocka vilt växande nypon när vi ändå var ute och gick med vår hund.

Nypon är C-vitaminrika och innehåller även A och B-vitamin. Den mest kända medicinen på nypon är nyponte. Den har dock lätt laxativ verkan. Färska eller torkade nypon kan användas vid trötthet och förkylning. En dekokt på nypon kan också användas som gurgelvatten för blödande tandkött och mildrande av tandvärk.

Tradionellt har nypon använts för att stärka immunförsvaret, för huden, mot värk och stelhet. Moderna studier visar att de innehåller många vitaminer, mineraler och antioxidanter, samt Omega 3-syror och GOPO (galactolipid) som anses ha en antiinflammatorisk verkan som minskar ledvärk.

Det sägs att alla nypon går att äta, men om man äter dem råa och orensade så kittlar det i halsen. Kör man dem i råsafts centrifug får den råa krämen bra att äta utan kittel.

Nyponen i Småland och de i Skåne ser väldigt olika ut. I Skåne hittade jag dem vid stranden. De buskarna heter vresrosor. De har vackra, stora rosa blomblad. Nyponen är mycket större på vresrosor.

Jag provade att köra nyponen i råsafts centrifugen. Det kom inte ut något. Jag tog de strandnypon som jag plockat i Skåne i stället. Då kom det inte heller ut något. När jag däremot öppnade maskinen, satt det kräm runt kanterna. Den samlade jag ihop och sen körde jag om igen. Då fick jag ihop en vackert röd kräm. Den blandade jag med vatten, lite rörsocker samt lite potatismjöl och värmde upp. Den smakade som nypon Proviva men är helt naturlig utan några tillsatser. Senare provade jag igen men lät då bli socker och potatismjöl. Jag tog lite kanel i stället. Det fungerade lika bra. Jag kokar inte nyponen utan låter dem bara bli varma.

Några nypon har jag torkat för att använda till te. Det går även att göra marmelad, nyponsoppa, nyponpulver och nyponkräm. Att torka dem i ugn gör man på 40-50 grader med lätt öppen ugnslucka får att fukten går ut. Det tar några timmar. Det är lättare med torkugn.

Strand nypon vid stranden i Ljunghusen

Vresrosor i Ljunghusen i juni. De är fantastiska att göra rosen olja med. 


Föregående
Föregående

Smoothie på höstens bär

Nästa
Nästa

Kamomill