Kvass
Om du har mycket bär eller frukt som du har plockat i trädgården eller i naturen - kan du enkelt göra en god och nyttig dryck själv utan socker och tillsatser. Kvass är en naturligt fermenterad dryck som innehåller bra bakterier för magen.
Jag har provat på blåbär, äpple, lingon, päron, rabarber och plommon. Men det går att göra på alla sorters bär och frukter. Frukt och bär har naturliga mjölksyrabakterier i skalet och i fruktköttet. Äpple med citron, honung och ingefära är en av mina favoriter.
Kvassen går att dricka efter 2-3 dagars fermentering men är då inte kolsyrad. Vill man sätta igång naturlig kolsyrning gör man en andra fermentering ytterligare några dagar på flaska. Jag har märkt att ingefära påskyndar den processen, så jag lägger i det från början.
Det lättaste är att göra på glasburkar och att sedan hälla över drycken på flaska. Om du gör direkt på flaska, behöver frukten vara hackad i små bitar, annars är de svåra att få ut. Använd rena glasburkar eller glasflaskor. Du kan diska dem och sedan värma dem i ugnen på 180 grader i 30 minuter. Du kan även koka dem. Ta av korkar som inte tål värmen. Se till att ha bra vatten, rena händer och redskap. Frukten och bären bör vara obesprutade.
Här är ungefärlig mängd
3-4 dl fruktbitar eller bär – lite mer spelar ingen roll, men helst inte mindre. Det kan vara bär eller fint tärnad frukt. Hacka frukten och mosa bären för mesta möjliga smak.
ca 1 l rumstempererat rent vatten, anpassa efter burken
ev. strimlor av citronskal, skär ett par remsor av det yttre gula av citronskalet (ekologisk, obesprutad annars blir smaken inte god)
2-4 msk färskpressad citron- eller limesaft
2-4 msk opastöriserad honung
Du kan ha i några skivor ingefära om du vill det. De ger lite kolsyra.
Låt det stå i 2-3 dagar i rumstemperatur. Sen går det bra att dricka med eller utan frukt och bär kvar.
Om du vill få drycken mer kolsyrad, behöver du göra en andra fermentering. Sila då drycken och låt stå 1-3 dagar till innan du ställer in den i kylen.
Jag har testat nu under en månad. Att lägga dem i frysen fungerar okej, men man behöver lämna tomrum i flaskan så det inte sprutar ut i frysen. Det verkar som att fermenteringen fortsätter lite i frysen också. Kvassen är godast när den är nygjord. Efter 1-2 veckor smakar den för mycket jäst tycker jag. Så om du vill ha kvass hela året, är det bäst att ha bär och frukt i frysen och göra ny kvass allteftersom.